Bine ai venit, vizitatorule! [ Inregistrare | Logarerss  |  tw

26.02.2012 Alaiul mastilor – 2012 comuna Budila

| Evenimente Brasov | 25 februarie 2012

Duminica  , 26 februarie 2012 , începând cu ora 13.00 , sunteti invitati  la Alaiul mastilor , eveniment organizat de Primaria comunei Budila.

Obiceiul consta în organizarea unui alai cu masti ce reprezinta personajele importante ale comunitatii si nu numai , care pleaca sa colinde prin sat pentru a cere de la gospodari gogosi , cârnati , carne , slanina , vin sau tuica pentru petrecerea de seara. Toata comunitatea este pregatita pentru primirea alaiului care trece din casa în casa pentru a alunga spiritele malefice din gospodarii si pentru a le purifica astfel în asteptarea primaverii si a unui nou an agricol.

eveniment_brasov

eveniment_brasov

Batrânii satului povestesc ca , pe vremea grofilor , o ceata de sateni deghizati intrau în gospodaria grofilor sa se asigure ca mai sunt bucate suficiente pâna la venirea primaverii si ca animalele sunt bine îngrijite si hranite , iar , ca o gluma a traditiei , exista obiceiul ca cineva din alai sa prade camara grofului furând un fir de cârnat sau o bucata de slanina pentru a îndestula petrecerea din sat.

Acest obicei a fost reluat în urma cu trei ani în cadrul Proiectului Destinatii de Excelenta , culoarul Prejmer – Teliu – Budila – Vama Buzaului si se va desfasura dupa urmatorul program:

Ora 13.00
Alaiul mastilor – cu plecare din curtea Caminului Cultural;

Ora 16.00
revenire în curtea Caminului Cultural , ardera papusilor (simbolizând timpul vechi) , urmat de un spectacol cu masti prezentat de copiii de la gradinita si cei de la scoala din localitate.

Seara se va încheia cu un bal .

Share